Υγεία της καρδιάς και υψηλή πίεση

Στην Αγία Γραφή στο βιβλίο Λευιτικόν 17:11 ‘ Η ζωή της σάρκας είνα στο αίμα ‘

Το αίμα είναι αυτό που κρατά το σώμα ζωντανό. Τα δάχτυλά μας, τα΄εσωτερικά μας όργανα…κτλ είναι ζωντανά γιατί αίμα περνάει από μέσα τους.

Το αίμα έχει 4 λειτουργίες.

1. μεταφέρει στα κύτταρα οξυγόνο.

2. μεταφέρει στα κύτταρα τα θρεπτικά συστατικά και νερό.

3. αποβάλλει τα ‘σκουπίδια’

4. μεταφέρει τα λευκά αιμοσφαίρια (τον στρατό μας)

Οπότε η αντλία που κινεί το αίμα είναι πολυ σημαντική. Η αντλία αυτή είναι η καρδιά. Πως μπορούμε λοιπόν να την δυναμώσουμε? Θα δούμε 2 θέματα.

Πρώτον το αίμα που περνά μέσα και έξω από την καρδιά. Αν αυτό είναι λεπτό και κινείται αποτελεσματικά και αποδοτικά, τότε είναι ευκολότερο για την καρδιά να το κινήσει.

Αρα η ερώτηση είναι πως θα κρατήσουμε το αίμα μας λεπτό. Σίγουρα όχι καταναλώνοντας ασπιρίνες. Ας δούμε πως.

1) Νερό.

Πως γίνεται όμως άνθρωποι που πίνουν νερό να μην έχουν λεπτό αίμα. Η απάντηση ίναι οτι πρέπει να πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά. Ας δούμε τι απώλειες νερού έχει το σώμα μας σε 24ώρες.

Από τα νεφρά χάνουμε 1.5lt /ημέρα

Απο το δέρμα χάνουμε 0.5lt /ημέρα

Από το παχύ έντερο χάνουμε 0.3lt/ημέρα

Από τους πνεύμονες χάνουμε 0.2lt/ημέρα

Σύνολο 2.5lt νερού χάνονται καθημερινά από το σώμα μας. Το 0.5lt μπορείτε να το αναπληρώσετε με ρόφημα βοτάνου/λαχανικά/φρούτα. Τα 2lt όμως πρέπει να αναπληρωθούν με νερό και μόνο. Μοιράστε αυτή την ποσότητα στην διάρκεια της ημέρας. Οπωσδήποτε όμως μόλις ξυπνήστε πιείτε 1-2 ποτήρια. Πίνετε νερό μισή ώρα πρίν τα γεύματα και 2 ώρες μετά. Ποτέ μαζί με τα γεύματα. Αν είστε ενυδατωμένος πριν το γεύμα δεν θα σας έρθει επιθυμία για νερό κατα την διάρκεια του γεύματος. Αν όντως σας έρθει επιθυμία σημαίνει ότι η ενυδάτωσή σας δεν είναι επαρκής.

2) Αλάτι Ιμαλαίων ή Κέλτικο

Αμέσως θα σκεφτείτε, πως είναι δυνατόν τα αλάτι να βοηθά? Δεν κάνει κακό το αλάτι στην πίεση? Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Νατρίου βρίσκεται στο θαλασσινό νερό, το οποίο περιέχει συνολικά 92 μεταλλικά στοιχεία. Από αυτά τα 92 μεταλλικά στοιχεία:

– το 30% αποτελείται από νάτριο και

– το 50% αποτελείται από χλώριο (chloride).

Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι μετά την επεξεργασία περιέχει μόνο χλώριο και νάτριο, το οποίο το καθιστά ένα πολύ επικίνδυνο αλάτι. Πρέπει να βάζουμε στον οργανισμό μας το αλάτι με την μορφή που το βρίσκουμε στην φύση.

Το αλάτι Ιμαλαίων και το Κέλτικο περιέχουν 82 μεταλλικά στοιχεία (τα υπόλοιπα 10 είναι σε τόση μικρή ποσότητα που χάνονται μέσω της διαδικασίας εξάτμισης). Όμως το 82 είναι πολυ κοντά στο 92 σωστά?

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στο ‘κέντρο επιχειρήσεων’ του οργανισμού που δεν είναι άλλο από το κύτταρο. Κάθε κύτταρο καλύπτεται από μία βιολογική μεμβράνη. Αυτό που απαιτείται να υπάρχει για να περάσει το νερό από την μεμβράνη και να εισέλθει στο κύτταρο είναι το μαγνήσιο. Και τα 2 αυτά αλάτια (Ιμαλαίων + Κέλτικο) περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου. Οπότε μόλις βάλετε ένα μικρό κρύσταλλο από ένα από αυτά τα αλάτια στην γλώσσα σας και το αφήσετε να λιώσει, αμέσως το μαγνήσιο απορροφάται από τις βλεννώδεις μεμβράνες, περνάει στο αίμα, έρχεται έξω από την βιολογική μεμβράνη κάθε κυττάρου και προωθεί το νερό που αμέσως πίνετε στο εσωτερικό του κυττάρου.

Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να ενυδατώσετε το σώμα σας. Οπότε κάθε φορά που πίνετε ένα ποτήρι νερό χρησιμοποιήστε ένα μικρό κρύσταλλο. Οι περισσότερες από τις σημερινές ασθένειες προκαλούνται από την αφυδάτωση του οργανισμού. Και όμως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού, μαντέψτε όμως τι συμβαίνει…το νερό μπαίνει στον οργανισμό και με τον ίδιο τρόπο βγαίνει χωρίς ποτέ να εισέρθει μέσα στο κύτταρο.

Εξωτερικά της βιολογικής μεμβράνης του κυττάρου σε μεγαλύτερο ποσοστό απο τα μεταλλικά στοιχεία βρίσκουμε νάτριο. Εσωτερικά σε μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκουμε κάλιο (και μικρό ποσοστό νατρίου). Η βιολογική μεμβράνη περιέχει ‘αντλίες’ που διαρκώς κρατούν τα επίπεδα νατρίου και καλίου σε σταθερά επίπεδα. Όταν λοιπόν καταναλώνουμε το κοινό επιτραπέζιο αλάτι θυμηθείτε ότι βάζουμε στον οργανισμό μας 2 μόνο μεταλλικά στοιχεία, νάτριο και χλώριο. Οπότε το ποσοστό νατρίου και εξωτερικά και εσωτερικά στο κύτταρο αυξάνει ενώ το ποσοστό καλίου εσωτερικά πέφτει. Τότε όσμωση και διάχυση συμβαίνει όταν η μεγαλύτερη ποσότητα ενώνεται μέσα την μικρότερη με αποτέλεσμα το κύτταρο να πρήζεται. Αυτό λέγεται υψηλή πίεση αίματος.

Όντως λοιπόν το επιτραπέζιο αλάτι συμβάλλει δραματικά στην αύξηση της πίεσης.

Οπότε στον ασθενή συστήνεται να κόψει εντελώς το αλάτι. Τότε όμως τα επίπεδα νατρίου στο κύτταρο πέφτουν πολύ οπότε το κύτταρο και πάλι πρήζεται, άρα και πάλι η πίεση ανεβαίνει.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα 2 άκρα φέρνουν το ίδιο αποτελέσματα, υψηλή πίεση.

3) Πιπέρι Καγιέν

Είναι ένα εκπληκτικό βότανο. Όχι μόνο λεπταίνει το αίμα, αλλά ανοίγει όλα τα τριχοειδή αγγεία και βοηθά στην επισκευή των τοιχωμάτων των αγγείων.

4) Σκόρδο

Αμέτρητες έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη του σκόρδου στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

5) Τζίντζερ

Λεπταίνει και αυτό το αίμα ενώ επίσης καταπολεμά τις φλεγμονές. Το τσάι απο τζίντζερ είναι απο τα πιο γευστικά.

6) Ωμέγα-3 λιπαρά

Λεπταίνουν και αυτά το αίμα Τα βρίσκουμε στα καρύδια, στον λιναρόσπορο και στους σπόρους τσία (chia).

Α ι τ ί ε ς υ ψ η λ ή ς π ί ε σ η ς:

α) Επιτραπέζιο αλάτι

β) Καθόλου αλάτι

Σημειώστε το εξής, ότι και αν φάμε ο οργανισμός για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει το μετατρέπει σε γλυκόζη. Στην επιφάνεια του γαστροεντερικού σωλήνα υπάρχουν οι λάχνες. Πάνω στις λάχνες υπάρουν υποδοχείς γλυκόζης, μέσα στους υποδοχείς υπάρχουν μεταφορείς αυτής της γλυκόζης, οι οποίες την μεταφέρουν στο αίμα. Όμως για να γίνει αυτή η μεταφορά πρέπει απαραίτητα να υπάρχει μαζί και ένα μόριο νατρίου.

Στο βιβλίο ανατομίας και φυσιολογίας αναφέρεται το εξής. ‘Το νάτριο είναι το μόνο σύστημα μεταφοράς γλυκόζης από το εντερικό τοίχωμα μέσα στο αίμα’. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μία διατροφή χωρίς καθόλου αλάτι δεν έχει λογική. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης το βιβλίο ‘The calcium lie’ του Robert Thompson.

γ) Έλειψη βιταμίνης D

Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Το ασβέστιο δεν μπορεί να μπεί μέσα στο κύτταρο μόνο του. Μόνο όταν είναι παρούσα η βιταμίνη D μπορεί να εισέρθει. Μόλις λοιπόν έρθει η βιταμίνη D το ασβέστιο μπαίνει στο κύτταρο και μαζί του τραβάει και όλα τα άλλα μεταλλικά στοιχεία. Γι’αυτό το λόγο το ασβέστιο θεωρείται ο βασιλιάς.

Εδώ είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύονται. Επειδή μαζί με το ασβέστιο εισέρχονται μέσα στο κύτταρο μαζί και τα άλλα μεταλλικα στοιχεία, πιστεύουν ότι για να έχουν γερά κόκαλα, πρέπει να πάρουν συμπληρώματα ασβεστίου. Το ασβέστιο σκληραίνει το τσιμέντο αλλά όχι τα κόκαλα. Τα κόκαλα δεν αποτελούνται από ασβέστιο αλλά από 12 μεταλλικά στοιχεία και από 64 ιχνοστοιχεία. Που τα βρίσκουμε αυτά? Στο αλάτι Ιμαλαίων και στο Κέλτικο. Που αλλού? Στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Δείτε το μέγεθος των οστών της αγελάδας, του ουρακοτάγκου, του ελέφαντα….είναι όλα φυτοφάγα ζώα. Πρέπει να καταναλώνουμε σκούρα πράσινα φυλώδη λαχανικά κάθε μέρα.

Όταν λοιπόν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, το ασβέστιο και τα άλλα μεταλλικά στοιχεία δεν μπορούν να μπούν στο εσωτερικό του κυττάρου οπότε ο οργανισμός αναγκάζεται να τα ‘εξαναγκάσει’ να μπούν με απότελεσμα να έχουμε και πάλι υψηλή πίεση.

Καθόμαστε λοιπόν πρωινές και απογευματινές ώρες στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου και αντηλιακά.

δ) Σιτάρι και επεξεργασμένη ζάχαρη

Γνωρίζουμε ότι οι τροφές που περιέχουν σιτάρι και επεξεργασμένη ζάχαρη μετατρέπονται από τον οργανισμό μας σε πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκόζης και πολυ γρήγορα. Η γλυκόζη δεν μπορεί να μπεί μόνη της στο εσωτερικό του κυττάρου, αλλά χρειάζεται ινσουλίνη. Αν ο οργανισμός όμως εχει εξασθενημένο πάγκρεας επειδή σιτίζεται διαρκώς με προιόντα σίτου και ζάχαρης, τότε η παραγωγή ινσουλίνης δεν είναι επαρκής και η γλυκόζη (με άλλα λόγια η βενζίνη του κυττάρου) δεν μπορεί να μπεί στο κύτταρο. Ταυτόχρονα δεν έχει επαρκή μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο), δεν έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Όμως όλα αυτά τα συστατικά (νερό, γλυκόζη…κτλ) είναι απαραίτητο να εισέρθουν στο κέντρο επιχειρήσεων που είναι το κύτταρο, οπότε ο οργανισμός δίνει και πάλι εντολή όλα αυτά να εισέρθουν με το ζόρι. Αυτό λέγεται και πάλι υψηλή πίεση.

ε) Ακινησία

Το μόνο πράγμα που μπορεί να δυναμώσει την καρδία είναι η κίνηση και η άσκηση. Η πιο επωφελής είναι η άσκηση υψηλών εντάσεων (Η.Ι.Ι.Τ = High Intensity Interval Training). Όπως αποκαλύπτει και το όνομα πρόκειται για διαστήματα υψηλής έντασης και διαστήματα ‘ανάρρωσης’ (ανάκτησης) σε κύκλο 3 έως 6 επαναλήψεων. Η υψηλή ένταση μπορεί να διαρκέσει 20-30 δευτερόλεπτα και η ‘ανάρρωση’ 2-3 λεπτά. Η επανάληψη για 3 φορές είναι ιδανική για διατήρηση της φυσικής κατάστασης και 6 φορές όταν θέλουμε να αντιστρέψουμε γρήγορα μια παθολογική κατάσταση. Η άσκηση έντασης μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας ευχαριστεί, τρέξιμο, ποδήλατο, τραμπολίνο κτλ…

Όταν κάνετε αυτού του είδους την άσκηση η καρδιά γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, οι πνεύμονες αρχίζουν και εισπνέουν αέρα βαθύτερα και λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου τα κύτταρά μας πλέον έχουν 18 φορές περισσότερη ενέργεια.

Η ακινησία λοιπόν αναγκάζει το αίμα να συγκεντρωθεί στα εσωτερικά μας όργανα, ενώ η κίνηση/άσκηση το κινεί προς τα άκρα.

ζ) Αφυδάτωση

Στην περίπτωση αφυδατωμένου οργανισμού, το δίκτυο τριχοειδών αγγείων σταματά να λειτουργεί για να διατηρηθεί ο πλήρης όγκος αίματος στις κύριες αρτηρίες. Όταν όμως το δίκτυο από τα τριχοειδή αγγεία σταματά να λειτουργεί, ασκειται μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά.

=================================================

Χοληστερίνη (ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΙΤΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ???)

Πάμε τώρα να δούμε τον μύθο της χοληστερίνης. Υποτίθεται ότι η χοληστερίνη αυξάνει την πίεση. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.

Το συκώτι είναι το όργανο που φτίαχνει την χοληστερίνη.

Το 80% της χοληστερίνης που παράγεται αποτελείται από γλυκόζη.

Το 20% της χοληστερίνης αποτελείται από λίπος.

Υπάρχουν 2 είδη χοληστερίνης στο σώμα:

1- H.D.L (High Density Lipoprotein)

2- L.D.L (Low Density Lipoprotein)

Η H.D.L θεωρείται η ‘καλή’ γιατί είναι ο μεταφορέας που κουβαλά την περίσσεια χοληστερίνη από τις αρτηρίες πίσω στο συκώτι.

Η L.D.L είναι ο επισκευαστής, οπότε πάντα θα βρίσκεται αυτού του είδους η χοληστερίνη όποτε υπάρχει ανάγκη για επισκευή. Όμως η L.D.L κάνει και κάτι άλλο. Μεταφέρει χοληστερίνη στον εγκέφαλο. Η τροφή με την περισσότερη χοληστερίνη είναι το μητρικό γάλα. Ο λόγος είναι ότι τους 2 πρώτους μήνες ζωής ο εγκέφαλος του μωρού πρέπει απαραίτητα να έχει χοληστερίνη και λίπος για να αναπτυχθεί σωστά.

Ας δούμε τι συμβαίνει στις αρτηρίες. Στο εσωτερικό της αρτηρίας η L.D.L (low density) λόγω χαμηλής πυκνότητας βρίσκεται κοντά στα τοιχώματα, ενώ η H.D.L (high density) λόγω υψηλής πυκνότητας βρίσκεται στο μέσον της αρτηρίας.

Τι προκαλεί βλάβη στις αρτηρίες:

-Το τσιγάρο. Γνωρίζουμε ότι τα 4000 χημικά που περίεχει κάθε τσιγάρο αδυνατίζουν και προκαλούν βλάβες στο τοίχωμα της αρτηρίας.

– Ο υδράργυρος ο οποίος βρίσκεται στα ψάρια, στα παλιού τύπου σφραγίσματα των δοντιών και στο εμβόλιο της γρίπης.

-Οι μύκητες (μούχλα) στον οργανισμό. Όταν λοιπόν κάποιος τρέφεται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και σιτηρών ουσιαστικά τρέφει τους μύκητες.

Όλα τα παραπάνω ξεκινούν διαδικασίες για να δημιουργηθούν τρύπες στις αρτηρίες. Μαντέψτε ποιος είναι ο μηχανισμός του σώματος για να ‘μπαλώσει’ αυτές τις τρύπες για να μην υπάρξει αιμοραγία και θάνατος. Σωστά μαντέψατε….η χοληστερίνη.

Συγκεκριμένα η L.D.L πηγαίνει και ‘μπαλώνει’ εσωτερικά τα σημεία εκείνα της αρτηρίας που είναι επίφοβα να τρυπήσουν, ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί.

Στο φυσιολογικό σενάριο που ο ασθενής ενημερώνεται ότι έχει ανεβασμένη χοληστερίνη, κόβει το τσιγάρο, αλλάζει την διατροφή του, ασκείται, αλλάζει τα παλιά σφραγίσματα με καινούρια, κάνει ηλιοθεραπεία…κτλ, τότε η αρτηρία δεν κινδυνεύει αλλά αρχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να επιδιορθώσει τις τρύπες. Μόλις αυτό γίνει, τότε έρχεται η H.D.L (μεταφορέας) και απομακρύνει την περίσσεια χοληστερίνη.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο όμορφα συνεργάζονται μεταξύ τους στο να κρατούν τις αρτηρίες μας σε τέλεια κατάσταση.

Δυστυχως όμως συνήθως ο ασθενής συνεχίζει την ζωή του χωρίς καμία αλλαγή. Συνεχίζει να καπνίζει, να βάζει στο σώμα του υδράργυρο, να μην ενυδατώνεται….κτλ. Τότε οι ζημιές στις αρτηρίες μεγαλώνουν και μεγαλώνουν, οπότε ο οργανισμός στην αγωνία του να μας κρατήσει στην ζωή τοποθετεί εσωτερικά και άλλα μπαλώματα (L.D.L). Κάποια στιγμή όμως τα μπαλώματα είναι τόσα πολλά που αναπόφευκτα η αρτηρία βουλώνει.

Και τότε τι μας λέγεται?

‘Η χοληστερίνη φράσει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακαγγειακά νοσήματα’.

Αν σας έλεγε κάποιος ότι για την πληγή που έχετε στο χέρι σας φταίει το τσιρότο τι θα του απαντούσατε?!!!

Δεν φταίει η χοληστερίνη λοιπόν αλλά οι ζημιές στα τοιχώματα των αγγείων ειναι αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία:

– ‘The cholesterol lie’ του dr Dwight Lundell (καρδιοχειρούργος που έχει κάνει πάνω από 10,000 μπαι πας (bypass).

– ‘The great cholesterol con’ του dr Malcolm Kendrick (βρετανός καρδιολόγος).

– ‘The great cholesterol deception’ του dr Peter Dincle

Ο dr Kendrick στο βιβλίο του δηλώνει ότι ‘για πρώτη φορά τα φυσιολογικά επίπεδα μιάς φυσιολογικής ζωτικής ουσίας του οργανισμού αποκαλείται ασθένεια’

Η χοληστερίνη είναι όντως ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Χωρίς αρκετή χοληστερίνη δεν μπορούμε να παράξουμε βιταμίνη D. Χωρίς αρκετή χοληστερίνη οι σεξουαλικές ορμόνες δεν μπορούν να παραχθούν…και πολλά άλλα.

Όταν ένας ασθενής πάθει έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή του δίνουν φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπλοκάρουν την διαδικασία που χρησιμοποιεί το συκώτι για να παράξει χοληστερίνη. Όμως το συκώτι χρησιμοποιεί την ακριβώς ίδια διαδικασία για να παράξει και το συνένζυμο Q10, που είναι το προστατευτικό ένζυμο της καρδιάς. Οπότε ο ασθενής που ξεκινά ‘θεραπεία μείωσης της χοληστερίνης’ για να προστατέψει την καρδιά του στην ουσία διογκώνει το πρόβλημα!!!

Είστε έτοιμοι για τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγης για μείωση χοληστερίνης?

-αλτσχαιμερ

-άνοια

-απώλεια μυικής μάζας

-απώλεια μνήμης

-καρκίνος στο στήθος.

Με εκτίμηση,

Κωσταντίνος Ν. Μουρούτης

Καλάθι αγορών
Scroll to Top