-Το φως του ήλιου που προκαλεί παραγωγή βιταμίνης D ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό. (Η ζωική πρωτεΐνη ακυρώνει την βιταμίνη D). Το μοναδικό σημείο του ανθρώπινου σώματος που πρέπει υποχρεωτικά να εκτεθεί στον ήλιο είναι τα μάτια (Όχι στα γυαλιά ηλίου). Συχνές και σύντομες εκθέσεις στο φως του ήλιου. Ακόμη και τα ζώα το μεσημέρι πηγαίνουν στη σκιά κάτω από δένδρα. Η βιταμίνη D αποκτάται με έκθεση ενός μικρού μέρους του σώματος στο ηλιακό φως για 15 έως 30 λεπτά κάθε μέρα.
-Εγκράτεια. Εγκράτεια σημαίνει μέτρο στα καλά και αποχή από το κακό, όχι παν μέτρον άριστον, μέτρο στα καλά και αποχή από το κακό. Tο παν μέτρον άριστον δεν υπάρχει στην αρχαία Ελληνική γραμματεία, υπάρχει το παντών μέτρον αρίστων, δηλαδή μόνο από τα άριστα με μέτρο. Υπερφαγεία. Ο σημερινός άνθρωπος τρώει παραπάνω από ότι το σύστημα χρειάζεται. Αυτή η παραπάνω ποσότητα (είτε καλής είτε κακής ποιότητας) αποσυντίθεται, σχηματίζει σάπια μάζα και προκαλεί εμπύρετη κατάσταση. Το σύστημα κάνει απέλπιδες προσπάθειες να την αποβάλλει χρησιμοποιώντας ζωτική ενέργεια και όλη αυτή η παραπάνω εργασία προκαλεί αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης ή υποτονικότητας. Αυτοί που έχουν πρόβλημα υπερφαγείας ερμηνεύουν λανθασμένα αυτά τα αισθήματα ως αίσθημα πείνας και ανάγκης για περισσότερη τροφή (για να τονωθούν), αλλά ενώ το στομάχι φωνάζει ‘δώσε μου χρόνο να ξεκουραστώ’ του φορτώνεις και άλλη ποσότητα οπότε το ήδη κουρασμένο σύστημα μπάινει και πάλι σε κίνηση. Η ζωτικότητα αντί να αυξάνει καθημερινά, μειώνεται.
-Νερό. Νερό πίνουμε πάντοτε μισή ώρα πριν τα γεύματα και 1,5 ώρα μετά τα γεύματα, ποτέ επάνω στο γεύμα. Ξυπνώντας το πρωί πίνουμε μόνον νερό. Πίνετε αρκετό νερό ανάμεσα στα γεύματα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα γιατί χάνουμε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Καθημερινά ένα μπάνιο αφού ξυπνήσουμε και ένα πρίν το βραδυνό ύπνο, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βοηθά εντερικό αυλό-στομάχι-συκώτι, βελτιώνει την πέψη. Ακαθαρσίες αποβάλλονται διαρκώς απο το σώμα μέσω του δέρματος. Τα εκατομμύρια των πόρων μπλοκάρονται αν δεν έχουμε συχνά μπάνια και οι ακαθαρσίες γίνονται επιπλέον βάρος για τα υπόλοιπα όργανα.
-Αέρας. Τα ανιόντα είναι τα αρνητικά ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε. Εκτός από τα ανιόντα, υπάρχουν και τα θετικά ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, που ονομάζονται κατιόντα, αλλά και τα ουδέτερα.
Τα ανιόντα λοιπόν, είναι αρνητικά ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια, που αποτελούνται και από οξυγόνο. Τα κατιόντα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, χάνουν τα ηλεκτρόνια τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μαγνητίζουν, να δημιουργούν και να αναπαράγουν μικρόβια, ιούς, βακτήρια, σκόνη και γενικά ότι είναι επιβλαβές και μετατρέπεται σε ασθένεια για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο σημερινός τρόπος ζωής μας, δυστυχώς δημιουργεί πολλές περισσότερες πηγές κατιόντων, από ότι ανιόντων. Όλες οι «σύγχρονες» τεχνολογικά συσκευές παράγουν κατιόντα. Ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, εξατμίσεις αυτοκινήτων και άλλες, είναι οι αιτίες της πλεονάζουσας ποσότητας κατιόντων στην ατμόσφαιρα.
Τα ανιόντα δημιουργούνται στη φύση μέσω φυσικών φαινομένων, όπως οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, ο άνεμος κλπ. συναντούμε σε δάση μέχρι και 2.500 ανά κυβ.εκ, κοντά σε ρυάκια – μέχρι και 3.000 ανά κυβ.εκ, δίπλα στη θάλασσα όπου φτάνουν τα 4.000, στον φρέσκο αέρα στην κορυφή ενός βουνού όπου υπάρχουν μέχρι και 8.000, δίπλα σε έναν μεγάλο καταρράκτη που μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ανά κυβ.εκ.
Αντίστοιχα ο αριθμός των ανιόντων στα αστικά κέντρα είναι: στο κέντρο της πόλης 100 ανά κυβ.εκ, σε ένα κλειστό χώρο μέχρι και 20, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχουν μόνο 14 ανιόντα ανά κυβ.εκ.
Τα ανιόντα είναι ωφέλιμα, γιατί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες, είναι φορτισμένα μόρια οξυγόνου, ιδιαίτερα βλαβερά για τον οργανισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 56% της ενέργειας που χρειαζόμαστε για ζήσουμε το παίρνουμε από τον αέρα με την αναπνοή, ποσοστό το οποίο είναι περισσότερο από ότι παίρνουμε από το νερό και την τροφή μαζί.
Μελέτες έχουν δείξει πως, υπό ορισμένες συνθήκες του περιβάλλοντος πχ. σε ορεινές περιοχές, οι άνθρωποι μπορούν να μην πάσχουν ποτέ στη ζωή τους από παθήσεις των εσωτερικών οργάνων. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια και παραμένουν υγιείς καθ’ όλη τους τη ζωή και αυτό είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας του μεγάλου αριθμού των ανιόντων στον αέρα που αναπνέουν.
Φυτά που αυξάνουν τα αρνητικά ιόντα στον εσωτερικό μας χώρο είναι: ζέρμπερα – χλωρόφυτο – βρομελιωδη – δράκαινα – τυχερό μπαμπού – κοινή κράσουλα – σπαθίφυλλο – aloe vera.
-Ανάπαυση. Ξαπλώστε, η αναρρωτική δύναμη της ανάπαυσης είναι το κλειδί για όλες τις θεραπευτικές αγωγές. Για κάθε ώρα ύπνου που χάνετε μετά τα μεσάνυκτα, χρειάζεστε 3 ώρες να την αναπληρώσετε. Απώλεια ύπνου 3 ωρών για μία μόνο νύχτα μπορεί να ρίξει στο μισό την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Σιγουρευτείτε πως καθημερινά κοιμάστε πριν τις 12 το βράδυ έως τις 6-7 το πρωί και …τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα έχετε ΑΝΑΠΑΥΣΗ από ΟΛΑ έτσι ώστε και οι κιρκαδιανοί αλλά και οι κιρκασεπταδιανοι σας ρυθμοί( ο κύκλος των 7 ημερών..) να είναι σε επενέργεια. Η μέρα ανάπαυσης από όλα είναι συγκεκριμένη και είναι το Σάββατο (4η εντολή). Έχουμε προγραμματισμό τα κύτταρα να αναπαύονται κάθε 24 ώρες και κάθε 7 ημέρες. Μόνο με την ανάπαυση υπάρχει θεραπεία ασθένειας. Όταν αργά το βράδυ τρώτε ακόμα και την καλύτερη ποιότητα φαγητού και αμέσως κοιμάστε, αντί να αναπαυθείτε στην διάρκεια της νύχτας και να αντικαταστήσετε τα κατεστραμένα κύτταρα με υγειή, συνεχίζετε την χώνεψη και το πρωί ξυπνάτε περισσότερο κουρασμένοι. Εάν αυτό το επαναλαμβάνετε οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Να ξεκουράζεστε πριν από το γεύμα και να περπατάτε μετά το γεύμα (όχι το αντίθετο).
Η επαναφορά των γονιδίων στην αρχική τους μορφή είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να γίνει η αντιγραφή των κυττάρων, κατά την οποία δημιουργούνται νέα, υγιή κύτταρα που έρχονται για να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα. Η τακτική ανάπαυση είναι απαραίτητη ώστε να γίνεται σωστά η κυτταρική διαίρεση και, ως αποτέλεσμα, να θεραπεύεται η αρρώστια και να διατηρείται η καλή υγεία.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχουν γονίδια τα οποία ρυθμίζουν τα κύτταρά μας σε κατάσταση «ξεκούρασης» . Το πιο γνωστό απ` αυτά είναι το γονίδιο P53 που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 17. Το γονίδιο αυτό, που ονομάζεται ογκοκατασταλτικό, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει τον σχηματισμό όγκων. Μία άλλη κύρια λειτουργία του ογκοκατασταλτικού γονιδίου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να αναπαυθούν ακολουθώντας τον ρυθμικό κύκλο τους. Το γονίδιο P53 μπορεί να ονομαστεί «γονίδιο της ανάπαυσης» και το παράγωγό του ως «πρωτεΐνη ανάπαυσης», γιατί αναγκάζει τα κύτταρα να ξεκουραστούν. Η συχνή ξεκούραση είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση. Όταν τα γονίδια P53 μεταλλάσσονται και δεν παράγουν πλέον την «πρωτεΐνη ανάπαυσης», τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά και διαιρούνται ανεξέλεγκτα για να σχηματίσουν όγκους.
Η λειτουργία των γονιδίων P53 δεν εξαντλείται στη ρύθμιση των κυττάρων σε κατάσταση ανάπαυσης αλλά επιπλέον στην «παρακίνηση» άλλων γονιδίων να παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που θα επιδιορθώσουν τα μεταλλαγμένα γονίδια. Όταν τα κύτταρα που περιέχουν γονίδια έχουν καταστραφεί εντελώς, τα γονίδια P53 ρυθμίζουν τα κύτταρα να υποστούν «προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο» ή, με την επιστημονική ορολογία, απόπτωση.
Απ` όλους τους βιολογικούς ρυθμούς, ο κύκλος ανάπαυσης είναι ο πιο σημαντικός. Υπάρχουν δύο είδη κύκλων ανάπαυσης. Ο ένας είναι ο 24ωρος κύκλος, ο οποίος ρυθμίζει τα κύτταρά μας να δουλεύουν με πιο αργούς ρυθμούς και να αναπαύονται κατά τη δύση του ήλιου και να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά την ανατολή του ήλιου. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι νοσοκόμες που εργάζονται κατά τη νυχτερινή βάρδια έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με αυτές που εργάζονται την ημέρα, καθώς η εργασία κατά την διάρκεια της ημέρας ακολουθεί τους φυσιολογικούς βιολογικούς μας ρυθμούς. Όταν ο φυσιολογικός αυτός κύκλος διαταράσσεται, τα κύτταρά μας είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο και είναι δύσκολο να επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή με αποτέλεσμα τα φυσιολογικά κύτταρα να μετατρέπονται σε καρκινικά. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακολουθεί έναν παρόμοιο κύκλο ανάπαυσης. Τα Τ- λεμφοκύτταρα, το πιο σημαντικό είδος των λευκών αιμοσφαιρίων, είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το σώμα μας βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση.
Ο δεύτερος κύκλος ανάπαυσης είναι αυτός των 7 ημερών, ο οποίος μας ρυθμίζει να εργαζόμαστε τις 6 ημέρες και να αναπαυόμαστε την έβδομη. Μία μελέτη έδειξε ότι ζώα τα οποία έχουν υποστεί συναισθηματικό και σωματικό στρες για 6 ημέρες, τα γονίδιά τους καταστράφηκαν, ενώ όταν τα άφησαν να ξεκουραστούν την έβδομη ημέρα, ανέκαμψαν πλήρως. Όταν τα ίδια ζώα υπέστησαν έντονο στρες για 12 ημέρες, αρρώστησαν και εμφάνισαν συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη, γαστρεντερική αιμορραγία, ακόμα και απώλεια μνήμης. Τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα μαρτυρούν την ανάγκη για τακτική ανάπαυση κατά τη διάρκεια των 7 ημερών για να διατηρηθεί η υγεία μας σε καλή κατάσταση.
Ο Παντοδύναμος Θεός γνώριζε όλες τις αδυναμίες του ανθρώπινου γένους πριν καν μας δημιουργήσει. Για το λόγο αυτό μας έδωσε την τέταρτη εντολή, την υπόσχεσή Του να επιδιορθώσει τα κατεστραμμένα γονίδια και να αναπλάσει νέα κύτταρα, όταν εμείς θα συνεργαστούμε ξεκουράζοντας το σώμα μας την έβδομη ημέρα.
Η ημέρα του Σαββάτου έχει καθοριστεί από τον Θεό, έχεις τις ευλογίες Του και δεν μπορεί αυθαίρετα να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, για δική μας ευκολία. Πρέπει να αναπαυόμαστε την έβδομη ημέρα όπως επέλεξε και έδωσε την ευλογία Του για την ημέρα αυτή ο Δημιουργός.
Με εκτίμηση
Κωνσταντῖνος Ν. Μουρούτης