“Η φιλαργυρία έχει καταστρέψει περισσότερες ψυχές από τη σπατάλη!”

Τίποτε δεν είναι πραγματικά σπατάλη χρόνου, όταν το απολαμβάνεις….και πόσο απολαμβάνουμε τη ζωή και την τροφή μας !!

Σπατάλη τροφίμων: Στην τρίτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα! Ο καθένας μας πετάει 191 κιλά τρόφιμα τον χρόνο!

Στην τρίτη θέση, μετά από την Κύπρο και τη Δανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο συνολικά 2.048.000 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων -στους 57 εκατομμύρια τόνους φτάνει η συνολική σπατάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, με σχεδόν τη μισή ποσότητα (930.000 τόνοι) να σπαταλιέται από τα νοικοκυριά.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο «Έθνος» ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», Δημήτρης Νέντας. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι τη μισή από την σπαταλώμενη ποσότητα τροφίμων να κρατούσαμε, θα ήταν αρκετή, για να τραφούν για ολόκληρο τον χρόνο όλοι οι φτωχοί της χώρας.

Παράλληλα, ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έρχονται σε επικοινωνία με τους φορείς που ασχολούνται με την πάταξη της σπατάλης τροφίμων, πριν πετάξουν όσα δε χρειάζονται, ώστε να διοχετευθούν σε φτωχούς και απόρους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «Τράπεζας Τροφίμων», από τα 2,048 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα 930.000 τόνοι σπαταλώνται από τα νοικοκυριά.

Από τον πρωτογενή τομέα σπαταλώνται 372.000 τόνοι ετησίως, από το βιομηχανικό κλάδο 375.000 τόνοι, από το λιανεμπόριο – διακίνηση προϊόντων 150.000 και από το χώρο της εστίασης 220.000 τόνοι τροφίμων.

Μία πολύ σημαντική αρνητική παράμετρο που προκύπτει από τη σπατάλη τροφίμων και την οποία θέτει ο κ. Νέντας, είναι η αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της «Τράπεζας Τροφίμων», επικαλούμενος διεθνείς φορείς, σημειώνει ότι λόγω του μικροκλίματος οι διαστάσεις του εν λόγω προβλήματος είναι μεγαλύτερες σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα τρόφιμα που σπαταλώνται, πηγαίνουν σε χωματερές. Εκεί σαπίζουν και εκλύουν αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια εντείνεται η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, έρευνες έχουν καταδείξει ότι, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τρίτη θέση των υπαίτιων για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Επίσης, τα σαπισμένα τρόφιμα δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο νερό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανεβάσει πολύ στην ατζέντα της το θέμα της σπατάλης τροφίμων, λόγω της επίδρασής της στην κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Νέντας.

Το ερώτημα τίθεται επι προσωπικού,”τι κάνουμε εμείς;!”

Μάλλον θα συνεχίσουν οι πλείστοι να πράττουν με τον ίδιο τρόπο την επαίσχυντη αυτή, αυθαιρεσία.Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ’ έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά.

Ο καθένας απο εμάς,έχει την προσωπική του ευθύνη γι την ζωή του αλλά και για την επιφύλαξη της ζωής του πλησίον του.

Με εκτίμηση,

Κωσταντίνος Ν. Μουρούτης

Πηγή:

Σπατάλη τροφίμων: Στην τρίτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα! Ο καθένας μας πετάει 191 κιλά τρόφιμα τον χρόνο!
Καλάθι αγορών
Scroll to Top