“Αν δεν έχεις εχθρούς, δεν έχεις Χαρά!”

358559258 814369546855450 9201440683293668229 n

Η μόνη χαρά στη ζωή είναι ν’ αρχίζεις ακόμη και όταν οι άλλοι στα γκρεμίζουν σε μία νύχτα επειδή…Όποιος δεν έχει στόχους, χαραμίζει τη ζωή του.Υπομονή λοιπόν για το παρόν, πίστη για το μέλλον και Χαρά στην προσπάθεια.

Όταν η “πίστη” είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η “πίστη” είναι “καθήκον”, η ζωή είναι σκλαβιά.

Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι οι άνθρωποι πού ,κόπτονται τόσο για την “άλλη” ζωή ,κάνουν “πνευματικό” αγώνα, στερούνται τόσα πράγματα, “αφιερώνονται” τόσο οικτρά σε αρχές και δογματισμούς που ξεχνούν παντελώς τούτη τη ζωή.

Δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΕ στην επίγεια ,πρόσκαιρη ύπαρξη τους, παρά μόνο να πληθαίνουν το υπερεγώ τους ,κάνοντας μια θέαση του επερχόμενου κόσμου ,χάνοντας με αυτό το τρόπο και αυτόν μα και τον παρόντα κόσμο!Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη Χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος.

“Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε», και να συνεχίσει επαναλαμβάνοντας «και πάλιν ερώ χαίρετε» έγραφε κάποιος ,κάποτε μέσα απο φυλακές ,αναμένοντας την εκτέλεση του και όχι μόνο το “έγραφε” ,άλλα τα μεσάνυχτα με τον πιστό του Φίλο( που είναι αυτοί σήμερα άραγε;!), το βίωνε ,ψέλνοντας απο το καταγώγιο,δίνοντας ένα Μήνυμα σήμερα,σε εκείνους τους:

Αμπάλατους, Τράσυλλους,Ξιμαροπετσιασμένους,Τσίλαρκους, Κιλυνζήρους,ξημαρισμένους, Φαλαρισμε΄νους,Σκατένους,,Σκαλαπούνταρους, Μανοκικιρους, Κουρκουτζέλους,Γάρους πως, Ο Θεός ήταν και θα είναι η ΧΑΡΑ της Ζωής! (1)

Οι τοίχοι που χτίζουν αυτοί οι άνθρωποι γύρω τους,τοιχοι απο “πίστη,αλήθεια και δικαίωση” για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη Χαρά.

Κάποια γυναίκα που την σέβομαι αρκέτα είχε κάποτε γράψει (και ζήσει μέχρι τέλους!) πώς :

” Όσοι βάζουν τον Θεό στην Πρώτη,στην Τελευταία και καλύτερη θέση στην ζωή τους ,θα είναι οι ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ άνθρωποι στο κόσμο,ότι και να τους φέρει αυτή μπροστά τους!”. (2) Δυστυχώς ,κάποιο διαστρεβλώνουν το Νόημα των γραπτών ( το κάνουν και με την ίδια τους την ύπαρξη!) προς τον αφανισμό τους ,στην απόλυτη μιζέρια και δυστροπία.

“Μακάριοι εκείνοι που ο Θεός είναι Κύριος τους” (3).

Και γιατί αυτός ο ψαλμός έχει τόση σημασία;Επειδή…Δεν υπάρχει μεγαλύτερη Χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της ζωής εκφράζεται με τη Δημιουργία. έτσι, ο Θεός είναι Δημιουργός ,για να εκφράζει τη Χαρά Του που μας δίνει Ζωή,Υγεία και Αθωότητα έναντι όλων των κατηγοριών του σκότους!

Το χάρισμα της ύπαρξης σου λοιπόν είναι πνεύμα, χιούμορ και η ικανότητα να εκφράζεις Χαρά.Αν όχι, τότε είσαι προσκείμενος του θανάτου και ΜΗΝ ασχολείσαι άλλο με την “αιώνια” ζωή!!

Ο χρόνος χαράζει με τη Χαρά τα πρόσωπά μας με όλα τα δάκρυα που (δεν) χύσαμε.Η υπερβολική λύπη γελάει. Η υπερβολική Χαρά κλαίει.Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.

Όπως και τάχει…Οι επισκέπτες στη ζωή μου πάντως πάντα μου δίνουν Χαρά. Μερικοί όταν έρχονται, άλλοι όταν φεύγουν.

“Τώρα που βρήκα πια μιαν αγκαλιά,

καλύτερη κι απ’ ό,τι λαχταρούσα,

τώρα που μου ‘ρθαν όλα όπως τα ‘θελα

κι αρχίζω να βολεύομαι μες στην κρυφή χαρά μου,

νιώθω πως κάτι μέσα μου σαπίζει.”(4)

Το μόνο καλό του να μην είσαι τέλειος, είναι η Χαρά που αυτό δίνει στους άλλους.

Κοιμήθηκα και ονειρεύτηκα πως η ζωή είναι Χαρά. Ξύπνησα και είδα πως ζωή σημαίνει να Υπηρετείς. Υπηρέτησα και είδα ότι το να υπηρετείς είναι Χαρά.

¨Η Χαρά του Κυρίου είναι η Ισχύς υμών.”(5)

Με Χαρά ανείπωτη στους ανθρώπους της ζωής μου που , έκατσα να τους μετρήσω…τους παρόντες, τους απόντες κάνα δυο περαστικούς.

Όσους ήρθαν για να μείνουν,όσους έφυγαν πριν γίνουν,τους κοινόχρηστους, τους ξένους,τους πολύ προσωπικούς…

Κωνσταντίνος Ν. Μουρούτης

Παραπομπές:

1- Ρωτήστε κάποιον Κύπριο αγωνιστή ,να σας κάνει “μετάφραση” αυτών των λέξεων!

2-E.G.White,My Life Today, p. 161.

3-Ψαλμός Δαυίδ

4-Ντίνος Χριστιανόπουλος , 1931-2020, Ποιητής

5-Νεέμιας 8:10

Καλάθι αγορών
Scroll to Top